Piano composities

Piano composities waarvan de meeste op mijn playlist staan voor op het podium vind je in de mp3 player. Soms heb ik opnamen in mijn studio aangevuld met electronische instrumenten en geluiden of aangepast met geluids-nabewerking. Definitieve versies komen online bij streaming platforms zoals Spotify.

De vraag in welk genre mijn piano muziek thuis hoort vind ik erg moeilijk te beantwoorden. Het is veelzijdig, rijk aan diverse invloeden uit de minimal, ambient, neo klassiek, avant-garde, pop-noir, nocturn, romantiek,  . Daarnaast hou ik me ook bezig in andere projecten die raakvlakken hebben met de blues, jazz, R&R, boogie, R&B, dance, pop, alternative, techno, house of rock. Op het podium speel ik naast mijn eigen repertoire ook gearrangeerde en originele piano covers van mijn grote voorbeelden.

Capricious Lines nieuw album

Het album Capricious Lines met  piano composities van Wim Houtman is  beschikbaar op de bekende online streamingdiensten. Hieronder de beschikbare streamingdiensten en het artwork van het album.

capricious lines wim houtman album art

 

Neo Klassiek

Ik denk dat veel van mijn piano composities in dit genre vallen: Neoclassicisme of neo klassiek. Als muziekstroming werd na de 1e WO populair tot in de jaren 50. De laatste jaren is er een toenemende belangstelling voor eenvoudige piano werken vaak met electronische toevoegingen. De omschrijving van neo-klassiek volgens het Edison commité:

"Eigentijdse minimalistische muziek, met basiskenmerken van klassieke muziek, die streeft naar verstilling en rust. Veelal gecombineerd met elektronische invloeden, met lengtes van popnummers.”

Ik beschouw veel van mijn composities als piano ambient of rustige relaxte meditatieve muziek. De associatie met bovenstaande omschrijving van neo klassiek is treffend, maar Ik pin mij niet vast aan één bepaald genre.

Compositions for piano's prepared by influence of time and weather

In juni 2020 kreeg ik een uitnodiging van PianoFest-NL om deel te nemen aan een masterclass in het muziekgebouw in Amsterdam naar aanleiding van mijn project "Compositions for piano's prepared by influence of time and weather". Een voorbeeld uit dit project:

Maestro Music Contest

Tussen 15 en 21 maart 2021 kon je stemmen op mijn inzending "Spinning Wheel" voor de wedstrijd / contest van het nieuwe muziek label van Warner Music: Maestro Music Zij zoeken neoklassieke talenten, componisten en uitvoerende muzikanten. De YouTube video waarop de duimen omhoog mogen en comments welkom zijn is te vinden via dit filmpje op YouTube:

 

Music Cover